Vår hemsida handlar om världens gallerier och konstgallerier. Här kan du läsa om stora, välkända konstinrättningar som museet Guggenheim i Bilbao, men också mindre svenska gallerier som galleri Aveny i Göteborg.

Konsten i samhället

Vi berättar mer om galleriernas roll i samhället och hur de kan vara en påtaglig visuell informationskälla till hur livet har sett ut i tidigare epoker. För att kulturen ska kunna föras vidare är antika målningar viktiga att bevara och studera av dagens konstnärer, både vad gäller material och teknik. Många tidiga måleritekniker kan nu observeras och användas till forskning med hjälp av modern teknik.

Före teknologins genombrott med TV-apparater, smartphones och internet var målade konstverk människans källa till underhållning. Men alla konstverk ansågs inte anständiga att ha bland allmänheten med dåtidens moraluppfattning. Vi skriver om ett av dessa konstverk som censurerades av den spanska inkvisitionen i början av 1800-talet.

Konstgallerier på nätet

Internet har nu funnits tillgängligt för världens befolkning i ett par decennier och denna nya teknologi används även av museer för att kunna visa upp deras samlingar för en vidare publik. Vi skriver om Natural Museum of History i London som på nätet visar upp sin stora samling av naturobjekt. Även Amsterdams Rijksmuseum visar upp sina konstverk av bland annat Rembrandt i en interaktiv rundtur på sin hemsida. Att skapa rundturer är något som nästan har blivit ett måste för de flesta museer som vill ha en digital närvaro på internet. Rundturen, som ofta även innehåller en röstbaserad guide, speglar på så vis ett verkligt besök på museet. Museu de Arte de São Paulo i Brasilien är ännu ett exempel på ett museum med ett virtuellt galleri som har byggts för att skapa en så ”verklig” upplevelse som möjligt. Musée d’Orsay i Paris har också en virtuell rundtur som visar upp deras impressionistiska och postimpressionistiska konst.