Under de senaste tolv gångna åren har mängden konsthandlare och gallerier minskat i Sverige, med ända upp till 20 procent. Det finns dock många gallerier kvar, och vi berättar om några av dessa på vår blogg. Svenska Galleriförbundet är en viktig aktör i sammanhanget, och vi beskriver deras verksamhet och mål.

Svenska gallerier

Här kan du läsa om några av de mest kända gallerierna i Sverige, som Galleri Aveny i Göteborg. Galleriet har en modern inriktning med samtida konstnärer. Vi skriver om ett par av de konstnärer som ställt ut i detta galleri tillsammans med information om hur de har påverkat den svenska konstvärlden. Även Stockholm har många gallerier. I Stockholm ligger exempelvis Magasin 3 som uppmuntrat nyskapande hos de konstnärer som varit knutna till galleriet, vilket man har kunnat se varit positivt både för konstnärerna själva men också för konsten i Sverige i stort. Det sista svenska galleri som beskrivs på bloggen är Signal Galleri, som liksom Galleri Aveny är fokuserat på samtidskonst.

Engelska gallerier

I vår avdelning för engelska gallerier har vi valt att fokusera på London, som har en lång rad välkända gallerier väl värda ett besök. Bland dessa finns Broadbent gallery, som har en internationell kundkrets. Frith Street Gallery satsar på samtidskonst med stor bredd. Här går det att se verk inom en stor mängd olika genrer, från skulptur till måleri och performance. Vi berättar också om Gimpel Fils som drivs av två bröder vars far var en välkänd konsthandlare. Galleriet har ställt ut många välkända namn som Marcel Duchamp och Yves Klein. Den sista av de Londongallerier vi går igenom är Jill George Gallery, som först etablerades 1974. Här ligger fokus på att visa akvareller, målningar och tryck av olika slag. Galleriet håller utställningar och ger ut priser, bland annat till Royal College of Art.

Galleriernas historia

Här på bloggen kan du också läsa en del om de första gallerierna, deras ursprung och historia. Läs mer om konsthandlaren Giovanni Battista della Palla som var en av pionjärerna inom konsthandeln. Ordet ”galleri” har sitt ursprung i Antiken, och vi skriver mer om hur dåtidens gallerier såg ut. Renässansens furstar använde dessa förtida gallerier som inspiration när de skapade sina egna konstsamlingar. Ett närliggande begrepp för gallerier är museer, som idag bevarar och visar upp många av världens mest uppskattade konstverk. Här är det intressant att studera fenomenet ”Wunderkammern”, som vi tar upp på bloggen. Det var tidiga museer som grundades av adeln och de mer privilegierade delarna av samhället.