Konst och konstgallerier har länge fungerat som en viktig del av samhället. De kan förmedla en kulturs historia på ett visuellt sätt, där besökarna kan se hur livet har sett ut i vardag och fest vid en viss tidsperiod. Med hjälp av konsten går det också att förklara hur det politiska och sociala klimatet såg ut vid konstverkets tillblivelse.

Konst som underhållning

I svunna tider, när det ännu inte fanns internet, TV-apparater och annan elektronisk underhållning som roulette live hos Maria, fick människor underhålla sig genom att bland annat läsa böcker och se på konst. För att minnas sina nära och kära kunde de låta en konstnär skapa en oljemålning av den närstående. Detta var en nödvändighet när fotografiet ännu inte uppfunnits. Konsten var också liksom idag en statussymbol, det ansågs fint att ha råd med dyr konst. Vissa konstverk var dock för kontroversiella för att visas upp för andra, och doldes från allmän åsyn. Goyas ”The Nude Maja” visade en naken kvinna, vilket ansågs kontroversiellt i Spanien vid denna tid. Den spanska inkvisitionen konfiskerade därför målningen år 1815, och beordrade Goya att måla en ny tavla där kvinnan hade kläder på sig.

Galleriernas samhälleliga fördelar

Konstgallerier har kunnat användas mycket inom undervisning för alla

åldersgrupper. Det är möjligt att se hur livet sett ut under olika tidsperioder via internet och i filmer. Men att se det i verklig konst är mer givande. Att observera konst är också ett bra sätt att lära sig hur man skapar nya konstverk. För att bli bekant med historien bakom ett verk och hur det skapats är det möjligt att delta i guidade tourer på konstgallerier och museer.

Ett annat område där gallerier bidrar är till att skapa mer turism och att sätta en stad på kartan. Turister dras till museer och gallerier, vilket också bidrar till mer inkomster för omgivande verksamheter som restauranger, butiker, hotell och teatrar. Detta skapar mer jobb för de kringboende. Lokala konstnärer kan ställa ut sina verk på gallerierna som marknadsför dem och visar upp deras alster för en större publik. Besökarna får i sin tur nya perspektiv och kan inspireras till att börja arbeta för ett viktigt ändamål.